Alergie na mléko a intolerance laktózy

Existuje alergie na mléko a intolerance laktózy. Onemocnění není v žádném případě stejné.
Příznaky jsou sice podobné, ale příčiny, které ji způsobují jsou rozdílné.

Když máte alergii na mléko

Alergie na mléko (mléčnou bílkovinu) se projevuje nejčastěji u dětí do čtyř let. Většinou se objevuje během prvních šesti měsíců života a zmizí ještě před zahájením školní docházky. Příznaky jsou: bolest břicha, průjem, zvracení. Nejlepší prevencí je v prvních měsících života dávat kojencům výhradně mateřské mléko.

Pokud se potvrdí tato diagnóza nezbývá nic jiného než se do budoucna vyhnout všem podobám živočišného mléka. Při alergii na mléko většinou ošetřující lékař doporučí nasazení hypoalergenní umělé mléko. Pokud alergie nevymizí a přetrvává do dospělého věku, je potřeba dodržovat bezmléčnou dietu. Zdravotní obtíže může vyvolat i jen malé množství požití mléčných alergenů.

Když máte intolerenci na laktózu

Intolerance laktózy se nedá označit za alergii. Příčinou tohoto onemocnění je nedostatek enzymu, který se nazývá laktáza. Tento enzym se stará v tenkém střevě o štěpení laktózy. Přibližně 20% obyvatel ČR trpí alespoň slabou intolerancí. Toto onemocnění je, na rozdíl od alergie na mléko, poměrně vzácné u dětí. Tento enzym ubývá věkem a proto většina nemocných jsou dospělí.

Pokud člověk trpí na toto onemocnění musí se vyhýbat všem výrobkům z živočišného mléka. Vy jímkou jsou kvalitní tvrdé sýry a kvalitní přírodní jogurty. Menší obsah laktózy má také máslo a pravá šlehačka.

V dnešní době se už mnoho výrobků dá nahradit rostlinnými výrobky a dokonce se i rozšiřují mlékárenské výrobky s menším obsahem laktózy. Mezi nejčastější náhrady mléčných výrobků patří např. sojové mléko, komu nechutná soja může si koupit výrobky vyrobené z obilovin. Mezi další patří rýžová mléka, jejichž chuť je velmi podobná mléku kravskému. Tyto nápoje mají navíc tu výhodu, že jsou nízkotučné.