Když se chcete stát veganem

Kdysi bylo veganství výsadou mírumilovných hippies, dnes ale nabývá obrovské popularity, i díky nejrůznějším celebritám, které tento životní styl propagují. Dát se na cestu za záchranou masově chovaných zvířátek a konzumovat pouze rostlinnou stravu je sice ušlechtilé, ale před takto zásadní změnou byste měli vědět několik důležitých informací:

Budete potřebovat uměle doplňovat vitamín B12

Vitamín B12 je v přírodě přítomen pouze v živočišné formě, takže bude potřeba se zásobit dostatečnou náhradou. Speciální veganská strava je také často obohacována o vitamín B12 (různé veganské cereálie apod.). Další možností je užívat ho ve formě potravinových doplňků. Vitamín B12 je důležitý pro zdraví nervů a krevních buněk. Nedostatek vitamínu může vést k únavě, slabosti, zácpě, ztrátě chuti, snižování hmotnosti, nervovým problémům a depresím. Váš stav vitamínu B12 určí lékař z krevního testu.

Pozor i na železo

Lidské tělo vstřebává dva druhy železa: tzv. hem a non-hem železo. Hem železo je organismem mnohem lépe vstřebáno a využito než non-hem. Toto se bohužel nachází pouze v masných živočišných produktech. Zelenina a ovoce obsahují pouze non-hem železo, takže je potřeba ho zkonzumovat mnohem více, aby došlo k absorbování dostatečného množství železa. Dobrým zdrojem železa pro vegany jsou luštěniny, semínka slunečnice, sušené rozinky, mandle nebo kešu. Absorbování železa pomáhají jídla bohatá na vitamín C (např. citrusy, brokolice, červená paprika).

Rodina a přátelé budou klást mnoho otázek

Musíte se připravit na někdy i tvrdší otázky vašich rodinných příslušníků a blízkých přátel. Každý se totiž cítí defenzivně ohledně toho, čemu sám věří, takže pokud má někdo rád maso a vy mu řeknete, že je maso špatné, samozřejmě se mu to líbit nebude. Snažte se tedy celou situaci vysvětlovat z vašeho osobního hlediska – vám veganství pomáhá, vám se tak lépe žije, vy maso nepotřebujete. Nepřesvědčujte ostatní, že oni nežijí „správně“, ale soustřeďte se na sebe.

Najděte si nový zdroj proteinu

Proteiny jsou základními stavebními kameny našeho života. V těle se dělí na amynokyseliny, které pomáhají buňkám růst a regenerovat. Každý dospělí by měl přijmou denně alespoň 0,8g proteinu na každý kilogram váhy. Nejlepším zdrojem proteinu pro vegany je přírodní sója, čočka, fazole, quinoa a seitan.

Nenahrazujte zvířecí produkty za „odpad“

Neměli byste měnit maso za bílé pečivo, pastu a další nevhodné potraviny, které nemají téměř žádné výživové hodnoty, pouze kalorie. Výsledkem by byl hlad, nabírání váhy a špatná nálada. Maso obsahuje vitamíny, proteiny a minerály – podle toho musíte zařídit i svoji veganskou dietu.

Nepřehánějte to se sójovými produkty

Můžeme říci, že sója je dnes předmětem sporů mnoha vědců i veřejných kritiků a zastánců. Kritici přehánějí nebezpečné vlastnosti sóji a zastánci zase příliš přeceňují její benefity. Vědci se stále přou, zda může sója obsahovat karcinogeny nebo mít vliv na onemocnění srdce. Jedno je však zřejmé: konzumování velkého množství sójového masa je méně zdravé, než jíst zvířecí maso vysoké kvality. Masové náhrady jsou často průmyslově zpracovávané tak, že obsahují vysoké množství sodíku a různých konzervantů – proto byste měli pozorně číst etikety výrobků. Nejzdravějším zdrojem sóji jsou miso, tempeh, tofu, sójové mléko a edamame.

Nemusíte se změnit ze dne na den

Nelze se ráno probudit a říct si, že jste vegan. Změna vyžaduje tvrdou práci, odhodlání a samozřejmě čas. Začněte s postupným přidáváním rostlinných produktů do vašeho jídelníčku a zároveň ubírejte ty živočišné (především neorganické a průmyslově zpracovávané). Postupná náhrada vám pomůže pomalu ale jistě přejít k veganství. V průběhu přechodu je důležité uvědomovat si, jak na vás změny působí.

Připravte se číst etikety

Pokud to s veganstvím myslíte vážně, musíte se naučit číst v obchodech etikety. To, že se nějaký výrobek na první pohled nezdá být neveganský ještě neznamená, že neobsahuje živočišné složky. Například kasein a syrovátka pocházející z mléka jsou přítomny v mnoha cereálních tyčinkách a pečivu, želatina a lůj jsou původem z masa. Dále zde máme karmín, což je červené barvivo vyrobené z mrtvých sušených těl brouků.

Nemusíte se vzdávat své oblíbené restaurace

Jak se veganství stává stále populárnější, dostávají se vhodné veganské pokrmy i do většiny restaurací. Dejte si ale pozor a raději se vždy číšníkovi zmiňte o vašich stravovacích zásadách.

Veganská strava vás nemusí vyjít dráž

Maso je v současnosti jednou z nejdražších potravin v obchodech, takže ve skutečnosti můžete i ušetřit a namísto drahého masa nakoupit více zeleniny a dalších veganských potravin.

Napsat komentář